We zijn allemaal al enkele weken aan het telewerken door de crononacrisis. Misschien beginnen de eerste klachten van een slechte zithouding wel de kop op te steken. Onze kinesist Joren Biebuyck en osteopaat Pieter De Niel geven enkele tips.
“De ideale zit houding bestaat niet,” vertelt Joren. “Je mag gerust voorover gebogen zitten net zoals dat je kaarsrecht mag zitten. Maar bij beide gevallen kan je het niet te lang aanhouden en zal je stase creëren. Dat is een stilstand van de circulatie in een spier. Die stase leidt vaak tot vage klachten. “Ik gebruik altijd de vergelijking met: stel dat je een vinger een hele dag gestrekt houdt, tegen het einde van de dag zal die ook pijnlijk aanvoelen en zal je die als eerste goed willen bewegen, liefst eens goed plooien. Maar wij hebben onze rug, nek en schouders zo getraind dat zij dat wel aankunnen en dat ons eerste instinct niet meer is om het te bewegen.
Tip 1: Beweeg voldoende
- Voorzie elk uur een beweegmoment: je koffieapparaat staat waarschijnlijk veel dichter bij je bureau bij je thuis dan op je werkplek, dus doe af en toe een extra ommetje bijvoorbeeld.
- Het lange zitten kan je ook doorbreken door een zitbal te gebruiken, of maak een sta-bureau.
- Doe je telefoontjes terwijl je rondwandelt door de kamer
- Kijk niet constant op je scherm: beweeg je hoofd en maak je nek los. Beweeg van voor naar achter, zijwaarts, schuin en maak ook rotaties
- Zwaai gerust eens met je armen en rol je schouders
Daarnaast heeft niet iedereen de luxe om over een volledig ingerichte bureaukamer te beschikken. Daarom kunnen enkele kleine ingrepen de ergonomie van je werkplek verbeteren.
Tip 2: Richt je werkplek in
- Zet de bovenkant van je scherm ter hoogte van je ogen
- Voeten moeten makkelijk de grond kunnen raken als je neerzit
- Zorg dat je schouders ontspannen zijn en je ellebogen gesteund
- Zoek je dominant oog, als je je scherm niet recht voor je kan plaatsen
- Kijk door een klein gaatje naar iemand, het oog dat die persoon kan zien door jou gaatje, is jouw dominante oog
- Plaats je scherm aan de zijde van je dominant oog
Thuiswerken is anders. Je hebt misschien niet alle tools bij de hand die je gewoon bent, of de afleiding is veel groter, waardoor je lichaam meer stress ervaart. “Stress kan de oorzaak zijn van toegenomen spierspanning, zeker in deze tijden van corona niet te onderschatten, probeer actief op zoek te gaan naar ontspanningsmomenten,” zegt osteopaat Pieter.
Tip 3: Kanaliseer stress
- Plan je werkdag in, maar plan zeker ook je actieve ontspanningsmomenten
- Sporten mag! (Onze personal coach maakt twee keer per week een home-workout!)
- Hou sociaal contact met familie of vrienden