Een blanco competitiekalender in de koers en geen zicht op het eerste concrete doel. Dan is het niet evident om de motiviatie hoog te houden. Onze trainer Sander Cordeel heeft enkele tips om optimaal uit deze koersloze periode te komen. “Sommigen vragen zich af of het überhaupt wel zin heeft om zichzelf te blijven afbeulen op training? Het antwoord op die vraag is ja,” vertelt Sander Cordeel.
Mentale aspect
“Het is belangrijk om the big picture voor ogen te houden. Een renner ontwikkelt zich over vele jaren. Het is daarom ook in deze periode belangrijk om te blijven werken aan zwakke punten en dat doe je niet door in je luie zetel te blijven. Iemand die nu de moed nu laat vallen verliest kostbare maanden in zijn ontwikkeling.
Wedstrijden zijn de grote doelen voor de meeste atleten, maar nu moet de sporter een nieuw doel stellen en dat is progressie maken. Waar het tijdens het seizoen vaak moeilijk is om gerichte trainingsblokken in te plannen is hier nu meer ruimte voor.
Wielrennen en triatlon zijn duursporten waarvoor je een zekere hardheid en taaiheid nodig hebt. Die krijg je niet op 1, 2, 3. In de wielerwereld praten ze vaak over “een grote motor” of over “de inhoud” van een renner, een groot deel hiervan ligt genetisch vast maar dit komt ook door jarenlang goed te trainen. Dit is ook de reden waarom de profs goed blijven doortrainen en dit zouden ze ook doen indien er geen wedstrijden meer zouden zijn dit seizoen. Dit om zichzelf te blijven ontwikkelen en verbeteren. Dus op lange termijn heeft het altijd nut om goed te blijven verder werken. Loont het niet voor dit seizoen dan zeker voor de komende jaren,” besluit Sander. Daarbij geeft hij drie concrete tips:
TIP 1: Core stability en kracht
De tijd dat renners enkel op de fiets zitten, is al even voorbij. Elke renner werkt hard aan zijn core stability en vertoeft heel wat uren in de fitness.
Dit krijgt vooral veel aandacht in de off season-periode. Bij velen verzwakt de aandacht voor de core stability tijdens het seizoen. Deels door afnemende motivatie maar vooral door de drukke koerskalender. Het is niet altijd evident om een krachttraining in te plannen als de koersen zichzelf snel opvolgen. Maar nu is het ideaal moment om het niveau op gebied van core stability en kracht naar een hoger niveau te tillen.
TIP 2: Zwift: competitiegevoel van bij je thuis
Het platform waar je in een virtuele wereld kan fietsen of koersen door middel van je smarttrainer te koppelen aan je pc heeft de laatste weken nog extra aan populariteit gewonnen. De virtuele wereld maakt de trainingen op de rollen minder saai en intervaltrainingen kunnen perfect ingepast worden. Maar is ook een ideale kans om toch het gevoel van competitie te simuleren. Een Zwift sessie kan een goed alternatief zijn voor een zware training en zorgt ook voor de nodige afwisseling.
Rollen trainingen zijn sowieso heel nuttig omdat je heel gericht en gecontroleerd bepaalde wattages kan rijden.
Er zijn ook voorgeprogrammeerde testen waarin je je eventuele vooruitgang kan meten. Wat motiverend kan werken. Vooral voor de renners die door de lockdown niet buiten kunnen fietsen is dit platfrom een zege.
TIP 3: Challenges
Het is duidelijk dat een groot deel mensen nu meer tijd heeft dan gewoonlijk. Het internet loopt over van de challenges en online workouts. Gebruik deze en durf uit je comfort zone te treden. Ook yoga oefeningen of een online zumba les kunnen een perfect aanvulling zijn op je dagelijkse trainingen. Maar daag ook jezelf en je vrienden uit. Verleg je grenzen door een nieuwe record van langste training te vestigen of je power profil te verbeteren.
Strava
De meest populaire app bij de geoefende fietser en sinds kort kan je er je eigen gps-routes op uittekenen. Profrenner Oliver Naessens reed vorige week bijvoorbeeld een hart voor de zorg op training. Probeer het zelf en verken je eigen streek of ga de uitdaging aan en probeer een KOM af te snoepen van een profrenner op een segment. Daarnaast kan het delen van je trainingen ook stimulerend werken voor jezelf, maar ook voor je vrienden/volgers.